Φόρτωση Εκδηλώσεις

Ρυθμολογική και χορευτική προσέγγιση της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης πανελλαδικά

Ο χορός στην παράδοση του Ασπροποτάμου Τρικάλων

Εισήγηση – Διδασκαλία: Γιάννης Δήμας

Πανεπιστημιακός Διδάσκων «Χορολογία Ελληνισμού», ΣΕΦΑΑ – ΤΕΦΦΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ο ελληνισμός ως μία εθνότητα αποτελείται από πολλές πολιτισμικές κοινότητες. Η κάθε πολιτισμική κοινότητα έχει τα δικά της ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Παράλληλα οι θεμελιώδης πολιτιστικές δομές και στην περίπτωση μας τα μουσικά μέτρα – ρυθμοί (τραγούδια – μουσική – χοροί) την ταυτοποιούν ως ένα αλληλένδετο κρίκο στην ενιαίο σύνολο του ίδιου έθνους που ονομάζεται Ελληνισμός. Μία από αυτές τις πολιτισμικές κοινότητες είναι οι Βλάχοι.

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΧΟΡΟΙ

Εδώ θα παρατηρήσουμε ότι οι Βλάχικοι οροί (μουσική – τραγούδια) στηρίζονται και χρησιμοποιούν σχεδόν όλη την γκάμα των αρχέγονων ελληνικών ρυθμών.

Θα αναλυθούν μουσικές, τραγούδια, χοροί δειγματοληπτικά από την γενέτειρα Πίνδο και απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι Βλάχοι σήμερα!

Μετά την γενική μουσικοχορευτική περιήγηση θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τους χορούς και την μουσικορυθμική ταυτότητα της περιοχής Ασπροποτάμου.

Διδακτική – Μεθοδολογία – Ρυθμολογία – Μετρική – Χορευτικοί δρόμοι.

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν στην πράξη με στόχο να κάνουμε ένα καλό βιωματικό σεμινάριο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΟΥ

Ο Γιάννης Δήμας είναι Πανεπιστημιακός Διδάσκων και ανήκει στο μόνιμο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό του Τ.Ε.Φ.Α.Α. της Σχολής Επιστήμης Φυσικής αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που εδρεύει στην πόλη των Τρικάλων.

Από το 1994 έως σήμερα διδάσκει τα μαθήματα: «Η διδακτική των Ελληνικών παραδοσιακών χορών και Χορολογία Ελληνισμού». Είναι υπεύθυνος για την ειδίκευση των φοιτητών στα παραπάνω αντικείμενα, όπου υπό την καθοδήγηση του έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα δεκαεννέα σειρές πτυχιούχων Παιδαγωγών-Χοροδιδασκάλων του ελληνικού χορού.

Από τα φοιτητικά του χρόνια ασχολείται επιστημονικά-ερευνητικά με το χορολογικό φαινόμενο του ελληνισμού, ιστορικο-πολιτισμικά.

Το 1984 αποφοίτησε από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απʼ όπου πήρε το πτυχίο του καθηγητή Φ.Α. στην ειδικότητα Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί με τον βαθμό άριστα δέκα (10).

Έχει παρουσιάσει αξιόλογο ερευνητικό έργο με επιστημονικές ανακοινώσεις σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Διδάσκει ετησίως σε 8 έως 10 επιστημονικά σεμινάρια το αντικείμενο των Ελληνικών παραδοσιακών χορών, κυρίαρχα εκτός Ελλάδας. Μέχρι σήμερα καταγράφονται στο ενεργητικό του πάνω από 210 διδακτικές συνεδρίες πράξης και θεωρίας σε: πανεπιστημιακά ιδρύματα, φορείς πολιτισμού, χοροδιδασκάλους, συλλόγους-κοινότητες ομογενών, όπως και σε Ακαδημίες διεθνών σχολών χορού, σε Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αφρική και Αυστραλία.

Έχει συνεργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε ειδικά θέματα όπως ντοκιμαντέρ και λαογραφικές εκπομπές με την κρατική Τηλεόραση ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3, καθώς και με την ιδιωτική τηλεόραση.

Διατέλεσε πρόεδρος, μέλος του Δ.Σ. και επιστημονικός σύμβουλος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων την περίοδο 1994-2001. Η (Π.Ο.Π.Σ.Β.) απαριθμεί σήμερα 112 πολιτιστικούς συλλόγους μέλη.

Είναι επιστημονικός σύμβουλος και χοροδιδάσκαλος των ομάδων λαϊκού πολιτισμού-χορού του Δήμου Καλαμπάκας (Χορευτικός Όμιλος «ΜΕΤΕΩΡΑ») από το 1987 έως και σήμερα για 30 συναπτά έτη.

Βραβεύθηκε από πολιτιστικούς και πανεπιστημιακούς φορείς καθώς και από σημαντικά πρόσωπα για το αξιόλογο έργο του και την προσφορά του στον πολιτισμό του ελληνισμού.

Το έτος 2006 έχει συγγράψει με τη συνεργασία άλλων τριών πανεπιστημιακών δασκάλων δύο βιβλία για τη Φυσική αγωγή (συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού χορού) για το δημοτικό σχολείο, υπό την εποπτεία Υπουργείου Παιδείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Τα δύο αυτά βιβλία (ένα για το μαθητή και ένα για το δάσκαλο) εισήχθηκαν για πρώτη φορά στην Ελληνική εκπαίδευση το 2006 και διδάσκονται μέχρι σήμερα σε όλα τα Ελληνικά σχολεία, εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο Γιάννης Δήμας ως πανεπιστημιακός δάσκαλος τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρουσιάσει αξιόλογο ερευνητικό-επιστημονικό έργο τεκμηριωμένο στον τομέα της Διδακτικής του Χορού, ιδίως στα αντικείμενα: Ρυθμολογία – Ανάλυση – Μετρική – Χορευτικοί δρόμοι.

Είναι ο πρώτος παιδαγωγός-δάσκαλος χορού που εισήγαγε τους όρους «Χορευτικός δρόμος και Μικροδεκάδα χορευτικού χρόνο» στην μεθοδολογία της διδακτικής, αποδεικνύοντας το επιστημονικά, θεωρητικά και πρακτικά.

Η αγάπη και το μεράκι του για το χορό εκφράζεται ταυτόχρονα και με την ερμηνεία παραδοσιακών τραγουδιών. Τραγουδά, παίζει ντέφι, ερμηνεύοντας αυθεντικά παραδοσιακά τραγούδια από τον ευρύτερο χώρο της κεντρικής στεριανής Ελλάδας.

Κατάγεται από την Τζούρτσα Ασπροποτάμου Τρικάλων. Είναι παντρεμένος με την Δάφνη Ιακωβάκη Καθηγήτρια Φ.Α. – Παιδαγωγός Ελληνικού χορού, έχουν δύο κόρες και ζούνε στην πόλη των Τρικάλων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ – ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

  • Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 15.00

  • Εισήγηση – Διδασκαλία: Γιάννης Δήμας
  • Συντονισμός: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής:

Μοιράσου το με τους φίλους σου, Διάλεξε το δίκτυό σου!

Αφήστε ένα σχόλιο