Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ | Παράδοση, Ιστορία, Τέχνη

«Λησμονημένες αλήθειες και δημοφιλείς νεωτερισμοί της άγνοιας και της αυταρέσκειας»

Κύκλος τεσσάρων συναντήσεων με χορολογικό και μουσικολογικό περιεχόμενο

Εισηγητής: ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΜ. ΤΣΟΥΧΛΑΡΑΚΗΣ, πολιτισμολόγος, ερευνητής, συγγραφέας

Ένας νέος κύκλος τεσσάρων, σεμιναριακού τύπου, συναντήσεων με σαφώς χορολογικό και μουσικολογικό περιεχόμενο. Παραλλήλως, όμως, οι συναντήσεις αυτές έχουν και ευρύτερο πολιτισμολογικό χαρακτήρα, καθώς θίγονται διάφορες πτυχές του κρητικού λαϊκού πολιτισμού ανεξάρτητα, αλλά και σε συγκεκριμένους συσχετισμούς, που διαμορφώνονται από τον τρόπο που τις προβάλουν τα σύγχρονα μουσικά – χορευτικά συγκροτήματα αλλά και οι πολιτιστικοί φορείς σχεδόν στο σύνολό τους.

Κάθε συνάντηση έχει αυτοτελές περιεχόμενο, ωστόσο διατηρείται συνέχεια και σε νοηματικό και σε τεχνικό επίπεδο.

| 1η Συνάντηση: Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου (18.00-21.00) |
α) Βασικά κινητικά «μοτίβα» στους τυπικούς βηματισμούς των κρητικών χορών.
β) Βασικά κινητικά «μοτίβα» στην αυτοσχεδιαστική χορευτική έκφραση του «πρώτου» ανά περίπτωση (χορού ρυθμικής αγωγής κ.λπ.).
γ) Ολισθήματα.

Η πρώτες 2 από τις 4 προγραμματισμένες συναντήσεις του σεμιναριακού κύκλου πραγματοποιήθηκαν.

[accordian divider_line=”” class=”” id=””]
[toggle title=”Περισσότερα για την 1η συνάντηση” open=”no”]Τα θέματα της συνάντησης ήταν τα βασικά κινητικά «μοτίβα» στους τυπικούς βηματισμούς και στον αυτοσχεδιασμό των κρητικών χορών, καθώς και τα λάθη που συναντάμε στη σύγχρονη απόδοσή τους. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν αναλυτικές αναφορές στον «παγκρήτιο» τριπλό εναλλάξ βηματισμό και τις πολλές εκφάνσεις του, που εντοπίζουμε σε χορούς όλων των νομών της Κρήτης, στον κοινό βηματισμό πηδηχτών χορών του νομού Ρεθύμνου και στον με μουσικολογικούς και χορολογικούς κανόνες αυτοσχεδιασμού των δημοφιλέστερων κρητικών χορών.

Αντικείμενα του σεμιναρίου ήταν, κατά περίπτωση, οι χοροί: χανιώτικος (συρτός), πεντοζάλι, γιτσικιά σούστα (ή ρουματιανή), ρόδο, σούστα (Ρεθύμνου), πηδηχτός Μυλοποτάμου (ανωγειανός), τριζάλης, κουτσαμπαδιανός μαλεβιζιώτης, ζερβόδεξος, πηδηχτός (Λασιθίου) και μικρό μικράκι.

Το εξεζητημένο αυτό σεμινάριο έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες, που κατά κοινή ομολογία εντυπωσιάστηκαν, να αντιληφθούν την ειδοποιό διαφορά σε φαινομενικά όμοια στοιχεία του κρητικού χορού, την ανάγκη τήρησης ενός σημαντικού αριθμού κανόνων βάσης και έκφρασης, καθώς και την προχειρότητα, επιπολαιότητα και ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει την ολότητα σχεδόν των σύγχρονων χορευτικών συγκροτημάτων επί των προαναφερθέντων θεμάτων.[/toggle]
[/accordian]

| 2η Συνάντηση: Πέμπτη, 17 Μαρτίου (18.00-21.00) |
Πεντοζάλι – Κουτσαμπαδιανός. Δύο χοροί της Δυτικής Κρήτης, απόηχοι της ιστορίας και της μουσικής παράδοσης.
– Ιστορική, πολιτισμική, μουσικολογική και χορευτική ανάλυση –

[accordian divider_line=”” class=”” id=””]
[toggle title=”Περισσότερα για την 2η συνάντηση” open=”no”]

Με το σεμινάριο αυτό, έγινε πλατιά ενημέρωση σε όλους τους συμμετέχοντες κυρίως για τα διακριτά χαρακτηρισ