Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Τα Πασχαλιόγιορτα στο Σπήλαιο Γρεβενών: δραματουργία και βιωμένη εμπειρία

Εισήγηση – Διδασκαλία: Νίκη Νιώρα, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Msc Λαογραφία – Ανθρωπολογία του Χορού, Πτυχιούχος Σ.Ε.Φ.Α.Α. Ε.Κ.Π.Α.

Τα Πασχαλιόγιορτα στο Σπήλαιο Γρεβενών στην πρότερη μορφή τους αποτελούσαν μια ολότητα με συγκεκριμένη αρχή και τέλος, με συγκεκριμένους κανόνες και ρόλους, ώστε να μεταδώσουν «οικεία» στην κοινότητα μηνύματα. Η επιτέλεση των Πασχαλιόγιορτων το 2007 προβάλλει τη διάσπαση αυτής της ολότητας, αποτυπώνοντας και ερμηνεύοντας μια διπλή όψη: αυτήν της «αυθόρμητης» τέλεσης (βιωμένη εμπειρία) και αυτήν της «προγραμματισμένης» τέλεσης (δραματουργική πειθαρχία) των δρωμένων. Κατά την τέλεση των Πασχαλιόγιορτων, οι τέσσερις διαφορετικές χορευτικές περιστάσεις (ο χορός την δεύτερη, την τρίτη μέρα του Πάσχα και της Ζωοδόχου Πηγής και η Τιτραμίδα την Κυριακή του Θωμά) έχουν ως κύρια συστατικά τον χορό και το τραγούδι. Μέσα από την επιτόπια έρευνα των σε λήθη σχεδόν Πασχαλιόγορτων, προέκυψαν τρεις κατηγορίες τραγουδιών-χορών («πασχαλιάτικα», «σχολικά» και «δημοτικά») που τραγούδησαν και χόρεψαν οι Σπηλιώτες. Οι χοροί που χορεύονται στον κύκλο του Πάσχα, ως προς την μορφή τους ανήκουν στα βασικά δομικά σχήματα τού «στα τρία» και «στα δύο», χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, σύνηθες για το πλαίσιο των δρωμένων, αφού οι χορευτές είναι αναγκασμένοι με τον χορό τους όχι μόνο να περιγράφουν κυκλικά την χώρα (κεντρική πλατεία) ή τον χώρο στον λόφο του Αη-Λιά, αλλά και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις όπως, για παράδειγμα, από το ίσιωμα στην χώρα και στο λόφο του Αη-Λιά και, αντίθετα, από το λόφο προς την χώρα.

ΧΟΡΟΙ

Το χορευτικό ρεπερτόριο που θα διδαχθεί στο παρόν σεμινάριο, προέκυψε από τις τρεις χορευτικές περιστάσεις των Πασχαλιόγιορτων, καθώς και από το έθιμο της Τιτραμίδας (το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς) που θα παρουσιαστεί αναλυτικά και αφορά σε χορούς που συνοδεύονται από τις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες τραγουδιών – χορών.

«Πασχαλιάτικα»: «Γιοφύρι είχα στη θάλασσα…», «Ακούστε χώρες και χωριά…», «Λιβέντης εροβόλησε…», «Χίλιοι μαστόροι δούλευαν…», «Τιτραμίδα»,  «Τσακ-τσακ την πόρτα…».

«Δημοτικά»: «Μεσʼ στην Αγιά Παρασκευή…», «Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ…» (Μανές), «Τρία παιδιά Βολιώτικα…», «Τρικαλινή μου πέρδικα…».

«Σχολικά»: «Σεις περήφανα πουλάκια…», «Στον Άδη θα κατέβω…» (Μανές), «Γερακίνα» (Μανές).

Επίσης, θα γίνει αναφορά σε τοπικό χορευτικό ρεπερτόριο της κοινότητας που χορεύεται σε πλείστες χορευτικές περιστάσεις όπως είναι το Μπεράτι, το Γύρισμα, ο Στρωτός, ο Τσάμικος και ο Συγκαθκός.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑΣ

[accordian divider_line=”” class=”” id=””]
[toggle title=”Νίκη Νιώρα” open=”no”]

niki-niora-kepemΗ Νιώρα Νίκη είναι Πτυχιούχος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ (1989), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (2009) της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του Χορού και υποψήφια διδάκτωρ στο ίδιο αντικείμενο. Από το 1989 εργάζεται ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση. Επιπρόσθετα, ασχολείται με την διδασκαλία του ελληνικού παραδοσιακού χορού και έχει παρουσιάσει εργασίες σε συνέδρια και σεμινάρια. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην εθνοχορολογία, στην ανθρωπολογία του χορού, στη σημειογραφία και στην ανάλυση, στην εκπαίδευση και στην πολιτισμική διαχείριση του χορού.
[/toggle]
[/accordian]

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ – ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

  • Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 15.00

Εισήγηση – Διδασκαλία: Νίκη Νιώρα
Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής:

– 210 8811930 (Υπεύθυνη σεμιναρίων χορού, 9πμ – 5μμ, καθημερινές)
– 210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)

Leave A Comment