Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Λαϊκοί παραδοσιακοί χοροί της Λευκάδας.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι τα Ιόνια νησιά και ακόμα περισσότερο το νησί της Λευκάδας δεν έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των ανθρώπων του χορού (χορευτών, δασκάλων χορού, ερευνητών κ.λπ.) σε τέτοιο βαθμό όσο άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, η μουσικοχορευτική παράδοση ειδικά της Λευκάδας συνιστά μια ιδιάζουσα και άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση εξαιτίας γεωγραφικών, ιστορικών, κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών κ.λπ. λόγων. Μάλιστα, η μουσικοχορευτική αυτή παράδοση διαμορφώνει ένα ξεχωριστό τοπικό χορευτικό ιδίωμα μέσα από το οποίο αναδεικνύεται ένα ‘παιχνίδι’ ταυτοτήτων και ετεροτήτων. Το ιδιαίτερο αυτό χορευτικό και πολιτισμικό ιδίωμα θα επιχειρήσει να αναδείξει το παρόν σεμινάριο. Για τον σκοπό αυτό θα παρουσιαστεί το χορευτικό πορτρέτο του νησιού γενικότερα, ενώ έμφαση θα δοθεί στο εθνογραφικό παράδειγμα έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται από τις πλείστες χορευτικές περιστάσεις και από ένα σύνολο επί τη εμφανίσει πια χορών όπως η μηλιά, η λεμονιά, το μπαρμπούνι, τα καραβάκια, ο μπάλος, ο θ(ε)ιακός, ο τέντζερης και η πατινάδα αλλά και συμμετοχικών όπως ο τσάμικος, ο συρτός αργός και ο συρτός γρήγορος ή και των δύο όπως ο χορός Γιάννης ο Μερατιανός / Περατιανός / Μαραθιανός. Μέσα από τη διδασκαλία, την καταγραφή και ανάλυση καθώς και τα εθνογραφικά δεδομένα των χορών αυτών, θα αναδυθεί η σημαντικότητά τους και η συμβολή τους στο ‘παιχνίδι’ ταυτοτήτων και ετεροτήτων του νησιού. Επιπρόσθετα, μέσα από τη διαδικασία αυτή θα αναδειχθεί ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγιση και κυρίως διδασκαλίας του ελληνικού παραδοσιακού χορού γενικότερα.

 

| ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ |

Εισήγηση – Διδασκαλία: Μαρία Ι. Κουτσούμπα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο του ελληνικού παραδοσιακού χορού στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ΣΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ).

[accordian divider_line=”no” class=”” id=””]
[toggle title=”Βιογραφικό εισηγήτριας” open=”no”]

leykada-maria-koytsoympa-kepemΗ Μαρία Ι. Κουτσούμπα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο του ελληνικού παραδοσιακού χορού στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ΣΕΠ στο γνωστικό αντικείμενο της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ). Πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ (1989), είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MA in Dance Studies) (University of Surrey, 1991) και Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D. in Ethnochoreology, Goldsmiths College, University of London, 1997 με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης»), ενώ έχει επίσης ειδικευθεί στο σύστημα κινησιογραφίας Laban (Labanotation Institute, UK) και στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕΑΠ). Στην 30ετή επαγγελματική της πορεία έχει υπάρξει μέλος και έχει διδάξει ελληνικό παραδοσιακό χορό σε ποικίλες χορευτικές ομάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών, ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και το δημοσιευμένο έργο της αφορούν τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες σε σχέση με τον χορό, την τέχνη και τον πολιτισμό, την ανάλυσης της μορφής του χορού (σημειογραφία, δομική-υφολογική ανάλυση, τυπολογία), τον πολιτιστική πολιτική και διαχείριση με έμφαση στον χορό, καθώς και την εκπαίδευση με έμφαση στις εκπαιδευτικές καινοτομίες.

Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα: http://www.phed.uoa.gr/fileadmin/phed.uoa.gr/uploads/CV/CV_Koutsouba_2015.pdf

[/toggle]
[/accordian]

 

| Στους συμμετέχοντες χορηγούνται: |

– Ενημερωτικό φυλλάδιο με ιστορικά και λαογραφικά κείμενα, βιογραφικά στοιχεία της εισηγήτριας, κ.ά.
– Βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.
– Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από το σεμινάριο.

 

| ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ |

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 15.00

Χώρος: ΚΕΠΕΜ, Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος Στρέφη, Αθήνα

Εισήγηση-Διδασκαλία: Μαρία Ι. Κουτσούμπα
Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου

 

| ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ |

Κόστος συμμετοχής:

  • 20 ευρώ
  • 15 ευρώ για μαθητές του Κέντρου και φοιτητές

Δηλώσεις συμμετοχής – πληροφορίες:

  • 210 8811930 (Υπεύθυνη σεμιναρίων χορού, 9πμ – 5μμ, καθημερινές)
  • 210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)

Leave A Comment