4ο Συνέδριο-Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών “Προπαντώς η παράδοση”2017-03-02T12:13:13+00:00

Project Description

Ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά στον Νέο Παντελεήμονα Πιερίας το 1974. Εισήγηση στο 4ο Συνέδριο-Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών «Προπαντός η Παράδοση» (9-11 Νοεμβρίου 2012, Κατερίνη).

Το ΚΕΠΕΜ συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο-Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών «Προπαντός η Παράδοση» με δύο εισηγήσεις, τις οποίες πραγματοποίησε ο συνεργάτης του Κέντρου Δημήτριος Μαντζούρης. Το Συνέδριο αφορούσε στην μουσικοχορευτική παράδοση των κατοίκων της Πιερίας.


Στην 1η εισήγηση, με θέμα «Καταγραφές του Σίμωνα Καρά στον Νέο Παντελεήμονα Πιερίας το 1974», παρουσιάστηκαν οι ηχογραφήσεις που πραγματοποίησε ο Σίμων Καράς στον Νέο Παντελεήμονα της Πιερίας τον Σεπτέμβριο του 1974.

Στην εισήγηση έγινε αναφορά στην προσωπικότητα και το αρχείο του Σίμωνα Καρά, διαβάστηκε απόσπασμα από το ημερολόγιο της Αγγελικής Καρά από το συγκεκριμένο ταξίδι στην Πιερία και ακούστηκαν δείγματα από όλα τα κομμάτια που ηχογραφήθηκαν στον Νέο Παντελεήμονα στις 4 Σεπτεμβρίου του 1974.

Παρακολουθήστε την πρώτη εισήγηση…


Η 2η εισήγηση, με θέμα «Η μουσικοχορευτική παράδοση του Δυτικού Πόντου. Η περίπτωση της Νεοκαισάρειας και του Ν. Κεραμιδίου Πιερίας», αφορούσε στις καταγραφές που πραγματοποίησε εκ μέρους του ΚΕΠΕΜ ο συνεργάτης του Κέντρου Δημήτριος Μαντζούρης στα χωριά Νεοκαισάρεια και Ν. Κεραμίδι Πιερίας από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 2012. Στα χωριά αυτά κατοικούν τουρκόφωνοι Πόντιοι από την περιοχή της Έρπαας του Δυτικού Πόντου. Η εισήγηση παρουσίασε τελείως άγνωστα και πρωτότυπα στοιχεία για μία παράδοση που μέχρι σήμερα δεν έτυχε καμίας προσοχής.

Στην εισήγηση έγινε γενικότερη αναφορά στα τουρκόφωνα χωριά της Πιερίας, καθώς και στα χριστιανικά χωριά της περιοχής της Έρπαας και κυρίως της περιοχής από όπου κατάγονται οι κάτοικοι της Νεοκαισάρειας και του Ν. Κεραμιδίου. Ο εισηγητής αναφέρθηκε στα όργανα που χρησιμοποιούσαν οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί, στα τραγούδια και στους χορούς τους, δίνοντας συγκεκριμένα ηχητικά παραδείγματα από ηχογραφήσεις της δεκαετίας του ’60 και του ’90 που βρήκε σε οικογενειακά αρχεία.

Παρακολουθήστε την δεύτερη εισήγηση…

Leave A Comment

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link