Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΨΑΛΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΣΙΜ. ΚΑΡΑ

Ο Αναλυτικός Περιγραφικός Κατάλογος εκδόθηκε ηλεκτρονικά και είναι στη διάθεσή σου!

0
Σελίδες καταλόγου
0
Κώδικες (13ος-19ος αι)
0
Έγχρωμες φωτογραφίες

Διανέμεται Δωρεάν, προσφορά του Κέντρου στην μουσικολογική και ψαλτική κοινότητα!

Η σπουδαιότατη συλλογή παλαιών ψαλτικών χειρογράφων (13ος-19ος αιώνας) τα οποία με κόπους και με μόχθους συνέλεξε, διέσωσε και μελέτησε ο αείμνηστος Σίμων Καράς, είναι η σπουδαιότερη ιδιωτική συλλογή τέτοιων πολύτιμων τεκμηρίων, καθώς αριθμεί 197 κώδικες. Η συλλογή άρχισε να σχηματίζεται το έτος 1925 και ήδη στις δεκαετίες του 1930 και 1940 είχε μεγαλώσει πολύ και είχε χρησιμοποιηθεί από τον Σ. Καρά για εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μουσικολογικές μελέτες, κάτι που συνεχίστηκε παραγωγικότατα έως τα τέλη του βίου του στα 1999. Ωστόσο, παρότι πολλοί συζητούσαν για τα χειρόγραφα αυτά επί δεκαετίες, κανείς δεν τα είχε δει ή μελετήσει συστηματικά και με πληρότητα, από μουσικολογικής, λειτουργικής και παλαιογραφικής πλευράς.

Η συγγραφή του αναλυτικού περιγραφικού καταλόγου των χειρογράφων αυτών είναι έργο του επ. καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Γιαννόπουλου.

Στην εκτενή Εισαγωγή του τόμου των 890 σελίδων παρουσιάζονται αναλυτικά διάφορα θέματα που απασχολούν χρόνια τους ερευνητές, ενώ στην έκδοση ενσωματώθηκαν 175 έγχρωμες φωτογραφίες για την καλύτερη τεκμηρίωση των περιγραφών των κωδίκων.

Η έκδοση κυκλοφορείται ηλεκτρονικά και σε ελεύθερο αρχείο, ως μία προσφορά του ΚΕΠΕΜ στην μουσικολογική και ιεροψαλτική κοινότητα. Θα ακολουθήσει και εκτύπωσή της σε περιορισμένα αντίτυπα, τα οποία προορίζονται για επιλεγμένες βιβλιοθήκες της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Πλείστα όσα σπουδαία στοιχεία της ψαλτικής παράδοσης της ορθόδοξης εκκλησίας έρχονται στο φως μέσα από τις σελίδες αυτού του έργου: Οφφικιάλιοι μελοποιοί και ιεροψάλτες και το ποικίλο έργο τους (πολλές φορές άγνωστο από αλλού), κωδικογράφοι, νέα υμνογραφήματα, σχέσεις μαθητείας, άγνωστες κατά τόπους ασματικές παραδόσεις, αυτόγραφα σπουδαίων διακόνων του αναλογίου και πολλά άλλα, τα οποία προέκυψαν από την έρευνα.

Η παρουσίαση του Καταλόγου από τον συγγραφέα

Το βιογραφικό του συγγραφέα του Καταλόγου

Ο Εμμανουήλ Στ. Γιαννόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο «Βυζαντινή μουσικολογία με εξειδίκευση στην Ψαλτική Τέχνη» και ιδρυτής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Η Βυζαντινή μουσική επιστήμη και καλλιτεχνική δημιουργία». Η διατριβή του με τίτλο Η άνθηση της ψαλτικής τέχνης στην Κρήτη (1566-1669) εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γρηγορίου Θ. Στάθη (α’ έκδ. 2004). Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται:

  • Η χειρόγραφη και έντυπη παράδοση της ψαλτικής τέχνης. Αναλυτικοί κατάλογοι ψαλτικών χειρογράφων, μελέτη, σύγκριση και έκδοση μελοποιημάτων.
  • Η Νέα Μέθοδος της ψαλτικής σημειογραφίας (1814 κ.ε.). Ιστορικά και θεωρητικά στοιχεία, κριτικές εκδόσεις των τεκμηρίων της.
  • Σχέση λόγου και μέλους στην Ψαλτική Τέχνη. Διαχρονική μορφολογική και συγκριτική προσέγγιση.
  • Σπουδαίοι μελοποιοί και το έργο τους. Μουσικολογική και ερμηνευτική σπουδή.

Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων, άρθρων, λημμάτων σε Εγκυκλοπαιδείες, ομιλητής σε μουσικολογικές εκδηλώσεις και festivals στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, Ασία, Αμερική), οργανωτής ολοκληρωμένων μουσικολογικών σπουδών για την ζωή και το έργο σπουδαίων μεταβυζαντινών μελοποιών, καθώς και εισηγητής σε πολλά διεθνή μουσικολογικά και άλλα συνέδρια. Έχει διδάξει την ψαλτική συστηματικά επί χρόνια στην Ελλάδα και την Ρωσία, και επιστημονικές και καλλιτεχνικές πτυχές της σε αλλεπάλληλα ακαδημαϊκά σεμινάρια στην Γεωργία, Ισραήλ, Σερβία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ιταλία, κ.λπ. (προσωπική ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/mangian).

Από το έτος 1998 είναι πρωτοψάλτης του Βυζαντινού ναού των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, στην Θεσσαλονίκη.

Δες δείγματα του καταλόγου